torsdag 8. mai 2008

Nickelback - Det Canadiske bandet

Nickelback ble dannet i 1995 og startet som et coverband i Hanna som ligger 215 km nord fra Calgary i Canada. Det er et canadisk rockeband og sier ifølge dem selv at de tilhører under kategorien hard rock. Selve navnet Nickelback kom av bassisten Mike Kroeger (broren til vokalisten Chad Kroeger). Han jobbet tidligere på en kaffebar og da han skulle gi vekslepengene tilbake sa han;
”- Here’s your nickel back.” Dermed ble bandet kalt Nickelback.

Bandet består av Chad Kroeger (vokal og gitar), Ryan Peake (gitar og bakgrunnsvokal), Mike Kroeger (bass) og Daniel Adair (trommer og bakgrunnsvokal). Tidligere var det Ryan Vikedal som spilte trommer for Nickelback og før det igjen spilte den oppringlige trommeslageren Brandom Kroeger (fetteren til Chad og Mike Kroeger).

De opprinnelige bandmedlemmene hadde spilt sammen en stund og ble til slutt leie av og spille andres låter. Chad Kroeger begynte derfor å skrive egne låter. Bandet hadde ikke mye med penger til å begynne med, men fikk låne penger av Chad sin stefar. I tillegg fikk de også hjelp av deres venn Joey Moi, hvor de lånte studioet hans og spilte inn deres første EP, Hesher.(1996) Det samme året kom debutalbumet Curb ut på markedet. Etter 4 år kom albumet The State som gav bedre salgsresultater enn det første. Albumet Silver Side Up gav allikevel Nickelback det store gjennombruddet. Hiten ”How You Remind Me” ble nummer en på Billboard Hot 100. Suksessen forsatte årene fremover og det siste albumet foreløpig All The Right Reasons (2005) fikk 3 priser under Billboard Music Awards og en pris under American Music Awards.



På bildet til høyre ser vi coveret til det nyeste albumet All The Right Reasons. Selve bildet i seg selv viser et punkt som er langt borte i horisonten. Kanskje er meningen med bildet at det er noe der borte som vi trenger eller lengter etter? Eller er kanskje det som ligger bak oss noe vi vill glemme eller se tilbake til med glede? Disse spørsmålene får oss til å undre og reflektere. En annen ting vi kan legge merke til på coverbildet er at det også er skeivt. Kanskje det er indikasjon på at verden vi lever i er skeiv, at den verden vi lever i ikke er sann? Muligens er det å overdrive, men allikevel gir bildet en mørk og dyster stemning. Vi kan også se at det er sol eller lys ved slutten av horisonten. Kanskje det igjen betyr at det er lys i enden av tunellen? Hele coveret synker sammen på sidene hvor vi ser at det er mer tåkete. Kanskje vi er bilen og vi føler at menneskene rundt oss blir bare tåkete og vi usynlige? Det er etter min mening hva coveret symboliserer.


Musikken i bandet er preget av en rocka stil med mye dystre og morsomme sanger. Midt opp i alt det dystre som noen av sangene tar for seg, så er noen sanger morsomme opplevelser som gir et lys over musikken. Vi kan si at musikken og ikke minst tekstene gir oss som lyttere en harmonisk melodi som får oss til å tenke på livet. Mange av sangene handler nemlig om livet, om noen vonde opplevelser innen kjærlighet, familie og venner er bare noen punkter over hva Nickelback synger om. Den hese stemmen til vokalisten (Chad Kroeger) i bandet er som toppen av kransekaka. Stemmen gir nærhet og har en meget god evne til å få frem den sårende følelsen som noen av låtene handler om.


Det som også er et kjennetegn med Nickelback er deres evne til å formilde budskapet like vakkert og standhaftig som på cd som live ute blant publikum. Bandet elsker å opptre og spille for publikum. De føler at de kommer nærmere fansen og synes at de gjør det enda bedre ute blant folk, fordi de får så god feedback fra publikumet.

Personlig når det gjelder samhørigheten mellom coveret og musikken til Nickelback vil jeg si at de passer sammen. Grunnen til det er fordi mange av sangene på dette albumet nettopp handler om livet. Sangene handler om hva som har skjedd gode og dårlige minner, mennesker som ikke ser deg, at vi må våkne opp å se hva som skjer rundt oss og ikke minst at vi hvertfall lærte noe av et dumt valg. Vi finner også som nevnt før noen morsomme sanger av bandet. Det finner vi også på denne cd’en og det kan på en måte symbolisere det lyse som er langt borte i horisonten. At alt vil gå bra til slutt, selve håpet er også noe selve lyset på coveret kan bety. I alle deres sanger er det alltid et håp om at ting vil gå bra. Dermed når alt kommer til alt så er Nickelback etter min mening et band som gir deg en opplevelse når man hører på dem. Hver sang har også noen ganger en moral i seg så derfor lærer vi noe når vi hører på Nickelback.


Kilder:
http://www.nickelback.com/

http://i.walmart.com/i/p/00/01/68/61/83/0001686183002_500X500.jpg

http://www.southafricablog.co.za/uploads/2007/03/blog-nickelback.jpg

http://thegazz.com/gblogs/gatecrasher/2006/03/

1 kommentar:

Tiril sa...

Bra skrevet!:)
Jeg har et skoleprosjek nå som jeg skal skrive om et band, og jeg valgte Nickleback, så dette passet perfekt!
Tusen takk!:)