torsdag 8. mai 2008

Karin Fossum - Min Valgfrihet

I dette innlegget kunne vi velge fritt hva vi ville blogge om. Jeg valgte å skrive om en person som jeg synes er inspirerende, nemlig Karin Fossum.

Karin Fossum er i dag en kjent kriminalforfatter. Hun er mest kjent som Sejer-forfattern og har fått mange av bøkene laget om til en film. Karin er ikke bare en kriminalforfatter hun skriver også noveller, dikt, romaner og annet litteratur. Det var året 1954 at Karin den 6.november i Sandefjord ble født. Hun har tidligere jobbet som blant annent kassadame, drosjesjåfør og hjemmehjelp. I tillegg har hun også jobbet på sykehus og aldershjem.

Da Karin først startet som forfatter var hun 20 år gammel, og debuterte i 1974 med diktet "Kanskje i morgen". Forfatterskapet stoppet ikke der, og det ble et helt hav av bøker, dikt og noveller som ble produsert. Hun fikk sitt store gjennombrudd med sin første kriminalbok "Evas Øye" med Konrad Sejer. (kriminaletterforskeren som løser mystiske mord) Dette fanget ett stort publikum og Sejer bøkene er blitt oversatt til mange forskjelige språk. (blant annet engelsk) Oprah Winfrey anbefalte en gang en av bøkenen hennes på tv-showet sitt. Med andre ord Karin Fossum fanger ikke bare meg som leser, men også store deler av verden.

Det er mange grunner til å lese bøker..., men hvorfor bør vi lese en bok av Karin Fossum som mange har gjort? Vel.., hovedsakelig er det hennes evne til å få oss som lesere til og dele hennes bilder som hun forteller om i hitorienen sine. Det er gode vikremidler som metafor, semile og den allvitende fortellersynsvinkelen som får oss engasjert i bøkene. Karin Fossum liker som mange andre forfattere å utfordre seg selv. Hun elsker derfor å skrive krim, hvor det ligger store utfordringer hele tiden. Den største utfordringen for en kriminalforfatter er å fortelle en troverdig historie. Det kan derfor ta mange månder eller år for at en boken kan blir utgitt. Det er nettopp derfor at det også er spennende å lese hennes bøker, fordi det virker troverdig når man leser det.

Karin Fossum har fått en rekke priser for sin velskrevende bøker blant annet fikk hun Tarjei Vesaas debutantpris i 1974 for hennes første dikt. (Kanskje i morgen) I løpet av hennes forfatterskap frem til nå har hun mottatt 9 priser. Hennes siste pris var Los Angeles Times Book Prize som hun fikk for boken "Elskede Poona" (The Indian Bride) utdelt i 2008.

Noe som kanskje kan vikre litt overraskende er at noen av Karin Fossums bøker inspirere oss eller få oss til å reflektere og tenke nye veier som man kanskje ikke har gjort før. Det for meg er utrolig inspirerende ved en forfatter.

Vil du vite mer om Karin Fossum eller se hvilke bøker hun har skrevet gå på noen av disse linkene:
http://www.aftenposten.no/alex/litterat/forfatte/fossumka.htm

http://www.dagbladet.no/forfatter/karin_fossum.html

http://www.kulturnett.no/personer/person.jsp?id=T3298703

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/18653

http://www.nrk.no/litteratur/forfattere/665728.html

http://www.norli.no/NORLI_HTML/xxnm_sokeResultater.jsp?FFN=Fossum%2C+Karin

P.S Anbefaler "Bokbadet". (Et program, hvor forfattere snakker om sine nye bøker)
På nrk-sidene er det mange videoklipp med blant annet Karin Fossum og mange andre forfattere.

Ingen kommentarer: